top of page

Artiklar

Här kan du läsa rön, visdomar, artiklar och få hänvisningar till fördjupningar

bfc23a_0b61f4543abd470caecee22a854ee608_mv2.webp

Företagens utmaningar

I rapporten GLOABAL LEADERSHIP FORECAST 2021 tillfrågades 15787 ledare, 2102 HR professionals i 1742 företag. Den mest prioriterade utmaningen som CEO´s / VD´ar är att utveckla nästa generations ledare och behålla sina nyckelpersoner.

Om du är VD i ett svensk företag, håller du med om vad vi kan läsa i denna rapport?

Om inte medarbetarna har varit företagens viktigaste resurs tidigare, så är det ingen tvekan att så är fallet nu, i alla eller i de flesta branscher. Att satsa på Ledarskaps & Medarbetarutveckling är det som skapar skillnad.

Stor skillnad mellan vad ledare
gör när de tror att de leder och hur det uppfattas av medarbetarna

Den och andra frågor kring ledarskap tar Simon Elvnäs upp i sin avhandling som också resulterat i boken "Effektfull". I boken kan vi läsa om ledare som lägger för mycket tid på fel saker och för lite tid på rätt saker. De pratar inte med sina medarbetare om det de skall, på rätt sätt eller i rätt ordning. Bristen på den ömsesidiga förståelsen mellan ledare och medarbetare orsakar massor av missförstånd, med onödig tid och kostnader som följd.

 

Simon Elvnäs har under några år filmat 500 ledare, som resulterat i ca 3000 filmklipp. Många ledare hade svårt att se sig själva på film, vilket är anmärkningsvärt. Man bör då ta sig en funderare som ledare, vad man utsätter sina medarbetare för varje dag. Detta är ju detta som är ledarskap - det du visar upp och vad du gör. Om inte du är nöjd med det, vad skall få dina medarbetare nöjda, de som du leder?

 

Tre frågor blev centrala i denna bok, och som besvaras:

  1. Vad gör en ledare när de har för avsikt att utöva ledarskap?

  2. Vad av allt det de gör då har en arbetsledande effekt?

  3. Går detta att förändra, så att man genom att ändra på ledarens sätt att göra saker på, kan få en större effekt av den tid som läggs ned?

 

Vill du bli bra på ledarskap? Tips: Träna på ledarskap.

team-5842784_1920.jpg
bfc23a_9bfe9863c7e148db8ed7e2cfdd39209d_mv2.webp

Psykologisk trygghet (eller otrygghet)

Aldrig tidigare har ett välutvecklat samarbete skapat framgångar för olika företag. Handlar det om att framgångsrika företag har de bästa medarbetarna, den bästa erfarenheten & kompetensen? Svaret är nej. Framgångsrika företag, organisationer och team har skapat en arbetsmiljö baserat på psykologisk trygghet. Det är lätt att uttrycka sin åsikt i olika frågor. Man är inte rädd för att bli omplacerad eller bli av med jobbet.

 

Amy Edmondson, professor på Harvard University i Boston har forskat på detta område i 20 års tid. Nu finns det recept på hur man kan utvecklas i önskvärd riktning. Frågan är om din arbetsplats är en psykologisk trygg miljö?

Skapa din målplan

Jag har haft nöjet att lyssna till Tomas Gustafson vid två tillfällen. Både gångerna har han pratat om målplanering och genomförande. I slutet på 70-talet var Tomas i USA och tränande med det amerikanska landslaget i skridskor. På en intervju fick han höra Eric Heiden svara på frågan, vad hans mål var i OS i Lake Placid 1980. Han sträckte ut sina fingrar på sin höger hand och svarade: "I´m aiming for five". Dvs fem guldmedaljer. Rätt kaxigt tänker många - inte alls tänker Tomas och andra som följde Eric Heidens målplanering och genomförande.

 

Han skapade en målplan, som började med en årsplan, som han sedan tog ner till hur han skulle utföra sitt nästa träningspass. När Eric kom till Lake Placid, visste han att han inte kunde vara i bättre form och mer förberedd. Det blev fem guld. :-) Tomas Gustafson modellerade Erics målplanering, och som vi alla vet, så tog Tomas tre OS guld på 80-talet.

 

Hur ser din målplanering ut?

Vad siktar du på?

Vill du nå hela vägen, på riktigt?

Tomas Gustafson_edited.png
bottom of page