top of page

#9: Kommunikation


När jag har scannat igenom materialet så har jag tidigt sett att ett favoritkapitel dyker upp, strax efter halvtid. Kommunikation är ett mycket fängslande ämne som jag tillämpar i massor, i min roll som innebandydomare.


Det hela börjar emellertid med ett wake up. Det visar sig att en av de mest spridda myterna är den om att våra ord bara utgör 7% av vår kommunikation. 1967 publicerade psykologiprofessorn Albert Mehrabian sina två studier, ”Decoding of Inconsistent Communications” och ”Inference of Attitudes from Nonverbal Communication in Two Channels” varifrån procenttalen 7, 38 och kommer. Men resultatet blev snabbt feltolkat och innan Mehrabian visste ordet av hade hans resultat flugit iväg över jorden. Den allra största delen (55%) kommuniceras med hjälp av kroppsspråket. En slutsats av ovan skulle således betyda att om vi ser en persons kroppsspråk och ansiktsuttryck samt uppfattar röstläget skulle vi förstå 93% av det personen säger. Är det rimligt? Så klart inte. Däremot är det bra att ha ett kroppsspråk som går i takt med det du säger.


Jag lär mig vad kongruens är samt rapport som jag uttalar såsom nyhetsprogrammet på SVT. Master Tomas korrigerar mig och förklarar att det är franskt uttal på det - [rappåå]. Jag får också lära mig att ”möta” den jag samtalar med för att skapa harmoni i samtalet. Den här typen av teknik skulle man ju kunna använda i manipulativt syfte – jag väljer att se det som att och jag lär mig att bli mer följsam i samtal, så blir utkomsten av samtalen bättre. Brilliant!
Tills nästa avrapportering – må väl!


Måns Löfgren – Trip 22


1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page